Kaffens historie
av Petter Tancred Olsen
Kaffe er myteomspundet, og det finnes mange historier og myter om dens opprinnelse.
Etter oljen, er kaffe verdens nest mest eksporterte råvare (lovlige!). Flere land baserer sin økonomi på produksjon og eksport av kaffe.
Kaffens dokumenterte opprinnelse
Her ser vi på den kronologiske dokumentasjonen av viktige kafferelaterte historiske begivenheter:
År 800
Det er gjort arkeologiske funn i emiratene som bekrefter bruken av brent kaffe i Midt-Østen.
1400-tallet
Medisinske dokumenter (Avvicenna og Rhazes) beskriver en terapeutisk bruk av kaffe.
1592
Botaniker Prospero Alpino beskriver kaffeplanten og dens popularitet i Egypt.
1600-tallet
Kaffe introduseres og utvikles i Europa ikke bare til medisinsk bruk, men også som en drikke.
1645
Åpningen av den første kafeen i Venezia, Italia.
1652
Åpningen av den første kafeen i London, England.
1672
Åpningen av den første kafeen i Paris, Frankrike.
1683
Åpningen av den første kafeen i Wien, Østerrike.
1690
Åpningen av den første kafeen i Hamburg, Tyskland.
1700-tallet
- Eksport av kaffeplanten fra arabiske land til resten av verden.
- Nederlenderne eksporterer kaffeplanter fra Yemen til sine kolonier i Indonesia og Guyana, og bønner importeres til Nederland.
1723
Franskmennene introduserer kaffeplanten til Antillene.
1727
Portugiserne introduserer kaffeplanten til Brasil.
1730
- Britene introduserer kaffeplanten til Ceylon, Jamaika, Cuba og Sentral-Amerika.
- Spanjolene introduserer kaffeplanten til Colombia.
Historien til kaffe i Norge
Hentet fra Wikipedia.no:
Vi regner med at kaffe ble introdusert i Norge på slutten av 1600-tallet, men at den var dyr og lenge var forbeholdt velstående borgere. Det første dokumenterte sporet etter kaffe i Christiania finner man i et skifte etter overtollbetjent Nicolay Flygl fra 1694. Her nevnes: 1 kofi potte og kiel av blich, verds 2 ort. En må anta at en god del av kaffen som ankom Norge de første årene ikke var ren import med tanke på videresalg, men ble medbrakt av handelsmenn som drakk kaffe selv og som introduserte den eksotiske drikken til sine økonomiske kontakter og nære bekjente.
Reisejournalen til Eberhard Zetner, en handelsmann fra Strasbourg fra år 1700, omtaler et besøk i Arendal der han bød en kjøpmann, og senere kjøpmannens datter, på kaffe. Den registrerte importen av kaffe på tidlig 1700-tall var lav, men økte raskt. Ifølge prosjektet «Historiske toll- og skipsanløpslister»s database over tollistene på nettet, mottok tollstedene Arendal, Bergen, Christiania, Molde og Trondheim i 1733 til sammen 640 kg kaffebønner. I 1756 hadde mengden importert kaffe økt til 17,5 tonn, og man ser at kaffe hadde spredt seg til enkelte velstående familier i innlandet, da en rik bondekvinne i Ringsaker serverte kaffe i 1740. De fem tollstedene beholdt altså ikke all kaffen selv, men distribuerte også kaffe til sine omland.

Du kan lese mer om norsk kaffehistorie på Wikipedia.