Hvordan graderes egentlig kaffe, og hvorfor skal du bry deg?

av Petter Tancred Olsen

Gradering av kaffe

Hvis du er som oss og de fleste nordmenn skal vi tro statistikken, og har drukket en del kopper kaffe i ditt liv, så har du kanskje lagt merke til kaffegraderingen som vises på noen kaffepakninger. 

Skala fra 1-20

Den korte forklaringen er at kaffe vurderes etter kvaliteten og størrelsen på de grønne kaffebønnene på en skala fra 1 til 20 - der en høyere score indikerer bedre kvalitet. 

Bønnene med lavest kvalitet brukes normalt til andre kafferelaterte produkter - i alt fra drops og godteri til parfyme og kaffesirup. Bønner med medium kvalitet (10-15) brukes normalt til det vi kaller billigkaffe, supermarkedkaffe som du kan kjøpe i store kvantum til en billig pris. Dette er gjerne pulver- og filterkaffe.

Høykvalitetsbønner selges til kaffebrennerier og spesialistprodusenter. Caffè Vero kjøper inn bønner som defineres mellom 17-20, der de største bønnene brennes og pakkes som gourmetkaffe

Ulike graderinger for ulike land

Den lange forklaringen på hvordan kaffe graderes starter med at det ikke finnes én universell gradering av kaffe. Hvert kaffeproduserende land har sine egne vilkår og kriterier, selv om flere av landene baserer hele eller deler av graderingen sin på noen felles rammeverk og kriterier. I praksis betyr dette at du kan stole på skalaen, men at vilkårene for hvor kaffen ender opp på skalaen kan variere basert på kaffebønnens opprinnelse. 

Betyr det noe for meg?

Graderingen på kaffen du kjøper har en betydning, men smak og kvalitet på kaffen som ender opp i koppen din påvirkes like mye av prosessen som utføres på kaffebrenneriet, og hvor flink du er til å vedlikeholde bryggeutstyret ditt. Det er mange faktorer som påvirker kvaliteten på kaffen som leveres fra brenneriene. Alt fra vedlikehold av maskiner som brukes i prosessen til luftfuktighet, temperatur og naturligvis kompetansen til de som behandler kaffen. 

Neste gang du kjøper kaffe, ta gjerne hensyn til graderingen. Men minst like viktig: ta godt vare på bryggeutstyret, kjøp skikkelig kvalitetskaffe og finn en blanding du liker!